Vruchtbaarheidsproblemen

Alles loopt volgens plan. Een goede relatie, een baan en een huis, maar er ontbreekt nog één ding. Een gezond, mooi en eigen kindje. Het lijkt zo makkelijk, maar blijkt soms moeilijker te zijn dan je misschien dacht.

Vruchtbaarheidsproblemen komen veel voor. Deze vruchtbaarheidsproblemen kunnen zich zowel aan mannelijke of vrouwelijke kant voor doen. In dit artikel noemen we enkele oorzaken van verminderde vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen.

De man
VruchtbaarheidsproblemenAls het niet lukt om zwanger te raken, is het mogelijk dat er zich in het sperma geen of te weinig levende zaadcellen begeven.
Ook kan het zijn dat de zaadcellen te zwak zijn om de vrouwelijke eicel binnen te dringen.
Daarnaast kan het voorkomen dat spermatoïden een afwijkende vorm hebben  die de vruchtbaarheid verminderen.
Een andere oorzaak kan zijn dat het mannelijke geslacht antistoffen aanmaakt die voor een verminderde vruchtbaarheid zorgen.
Redenen voor deze vruchtbaarheidsproblemen kunnen een hormoonstoornis, een afgesloten zaadleider, niet ingedaalde zaadballen of een spatader in de balzak zijn. Wanneer de man als kind een virusziekte als de bof heeft gehad, kan dit in een zeldzaam geval ook leiden tot verminderde vruchtbaarheid. Bestraling of chemotherapie hebben hetzelfde negatieve effect. Ook het werken met chemische stoffen of het werken in een te warme omgeving kan voor problemen zorgen.
Een van de mogelijke oorzaken is de slechte zaadkwaliteit het gevolg van een niet te behandelen afwijking in de zaadproductie. Andrologie is het geneeskundig specialisme voor ziekten en aandoeningen bij mannen.

De vrouw
Het is mogelijk dat er een afsluiting zit in de eileider(s). Hierdoor kunnen de eicellen de baarmoeder niet door de eileider bereiken en is bevruchting onmogelijk.
Ook verklevingen aan de eileiders en/of eierstokken kunnen ervoor zorgen dat bevruchting onmogelijk is.
Een hormoonstoornis kan ervoor zorgen dat er geen eisprong plaats kan vinden.
Regelmatig voorkomend is ook endometriose, Deze afwijking zorgt voor het voorkomen van baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder en kan vruchtbaarheidsproblemen opleveren.

Een bekend verhaal is het verhaal van het kunstmatige hormoon DES (Di-Ethyl-Stilbestrol). Deze chemische stof heeft dezelfde werking als oestrogeen en werd van 1946 tot 1977 voorgeschreven aan vrouwen die één of meerdere miskramen hebben gehad. Later werd ontdekt dat deze stof gezorgd heeft voor afwijkingen bij de zonen en dochters van deze DES gebruikers. Gevolgen zijn dat vele DES-dochter een verminderde vruchtbaarheid hebben.
Het zou ook nog kunnen zijn dat stoornissen in je auto-immuunsysteem (antistoffen) ertoe leiden dat je voorraad eicellen vernietigd wordt en je al op jonge leeftijd in de overgang raakt. Met als gevolg dat je niet langer vruchtbaar bent.
Tot slot bestaat er nog de mogelijkheid dat er antistoffen rondom je eicellen aanwezig zijn, waardoor zaadcellen niet in de eicel kunnen doordringen.

Mocht je na 6 maanden niet zwanger geraakt zijn dan is het raadzaam om eens naar je huisarts te gaan om te zien of er een redden is voor verminderde vruchtbaarheid.

1 reactie op “Vruchtbaarheidsproblemen

Reacties zijn gesloten.