Vruchtbaarheidstest

Met de vruchtbaarheidscalculator kan je zelf je verwachte eisprong en je vruchtbare periode berekenen. Maar daarvoor moet je wel de duur van je cyclus redelijk nauwkeurig kennen en weten wanneer je laatste menstruatie begon.

Als dat lastig is dan kan je ook een ovulatietest of vruchtbaarheidstest in de winkel of de apotheek kopen om het moment van je eisprong vast te stellen.

VruchtbaarheidstestEen ovulatietest of vruchtbaarheidstest meet in je urine de aanwezigheid van het luteïniserend hormoon (LH) dat ongeveer 24-36 uur voor de ovulatie een piek vertoont. Als je een piek van LH meet dan weet je dat de ovulatie een dag later zal komen en dat zijn dan de beste dagen om te vrijen.

Ook voor mannen is er een vruchtbaarheidstest die gebaseerd zijn op het tellen van het aantal aanwezige spermacellen. Dat wil niet zeggen dat die cellen ook een eicel kunnen bevruchten maar het is wel een indicatie voor de vruchtbaarheid. Voor deze vruchtbaarheidstest moet je een arts raadplegen.

Het advies is toch altijd naar je dokter te gaan als je na een paar maanden niet zwanger bent. Je krijgt advies en als het nodig is ook onderzoeken om vast te stellen of er medische oorzaken zijn.

Raak niet in paniek als het niet direct de eerste keer lukt. Geduld is belangrijk als je zwanger wilt worden.

2 reacties op “Vruchtbaarheidstest

Reacties zijn gesloten.