Stoppen met voorbehoedsmiddelen

Om een kindje te krijgen moet je stoppen met voorbehoedsmiddelen. Gebruik je condooms of een pessarium, dan kun je meteen nadat je bent gestopt, zwanger raken. Bij anticonceptie die invloed uitoefenen op je menstruatiecyclus, zoals de pil en prikpil, ligt dat anders. Het lichaam heeft dan tijd nodig om in de oude staat terug te keren en zich te ontdoen van de hormonen.

Hoe kan je het beste stoppen met voorbehoedsmiddelen?

Stoppen met voorbehoedsmiddelenStoppen met de pil

Gebruik je de pil, dan is het raadzaam om de strip eerst af te maken. Je bent na de menstruatie weer vruchtbaar, maar doktoren adviseren om een normale menstruatie, zonder gebruik van voorbehoedsmiddelen, af te wachten voordat je probeert zwanger te worden. Dit is belangrijk om de juiste datum voor de bevalling te kunnen uitrekenen.

Bij sommige vrouwen kan de eerstvolgende menstruatie precies op tijd zijn, bij anderen duurt herstel van de cyclus soms maanden. De normale menstruatie maakt duidelijk dat de hormonen van de pil eruit zijn en dat zwangerschap weer mogelijk is. Dit betekent niet dat je maanden moet wachten met zwanger worden.

Proberen mag altijd. Maar wil je toch op de eerste normale cyclus wachten, dan kun je in de tussenliggende periode een ander voorbehoedsmiddel gebruiken dat geen invloed heeft op de menstruatie, bijvoorbeeld het condoom. Raak je tijdens het gebruik van de pil zwanger – dit gebeurt zelden – dan is het beter om daar meteen mee te stoppen.

Stoppen met de prikpil

De prikpil wordt via een injectie eens in de drie maanden door de huisarts toegediend. Stop je ermee, dan kan het misschien wel twaalf maanden duren voor je menstruatiecyclus is genormaliseerd. Wil je snel mama worden? Houd dan rekening met deze periode.

Stoppen met een spiraaltje

Met het pessarium in de baarmoeder wordt je ook geen mama. Het kunststof ankertje dat ook wel bekend staat als de spiraal, moet eerst worden weggehaald. Dit gebeurt tijdens de menstruatie. Net als bij de pil kun je in principe meteen na de verwijdering in blijde verwachting raken, maar dat is bij elke vrouw anders. Wachten tot de normale menstruatie cyclus wordt ook hier sterk aanbevolen.

Stoppen met het hormoonstaafje

Het hormoonstaafje is net als de spiraal gemaakt van kunststof. Het staafje, bijna net zo groot als een lucifer, wordt met een naald in de bovenarm van de vrouw door de huisarts of gynaecoloog vastgemaakt en biedt drie jaren bescherming tegen ongewenste zwangerschap. Na die periode moet het staafje door plaatselijke verdoving worden weggehaald of vervangen. Is het staafje eenmaal weg, dan komt de normale menstruatie binnen een week tot een maand weer op gang.

Stoppen met voorbehoedsmiddelen

Het spreekt voor zich dat je geen condooms meer moet gebruiken of coïtus interruptus en vrijen als rond je vruchtbare dagen.

Op anticonceptiemethoden.be vind je een overzicht van de meeste gekende voorbehoudsmiddelen onderveerdeeld naar:

  • Hormonale middelen om de eisprong (ovulatie) te voorkomen
  • Chemische middelen om zaadcellen te doden
  • Barrière middelen die voorkomen dat de zaadcellen de eicellen bereiken